Regelmatige updates over uw vakgebied?

 

Circulaire economie? Verduurzamen doen wij samen!

De Week van de Circulaire Economie is eergisteren van start gegaan met de nationale conferentie circulaire economie in Den Haag, waar door corona het publiek vooral digitaal kon deelnemen aan een inhoudelijk en interactief programma. Joan Hanegraaf, directeur van de Oerlemans Packaging Group en voorzitter NRK Verpakkingen was een van de sprekers, terwijl directeur duurzaamheid Rob Verhagen samen met programmaleider Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu een masterclass verzorgden over de jungle aan duurzame plastic initiatieven.

Nederland is volgens verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven wereldwijd koploper als het gaat om de transitie naar een circulaire economie. Het is voor haar één van de belangrijkste opdrachten om met de Nederlandse samenleving door te pakken en zo de doelen van het Klimaatakkoord in 2030 te halen. De Europese wetgeving vanuit de Green Deal is daar een belangrijke prikkel bij; het land is op de goede weg maar haalt op dit moment de doelstelling nog niet.

Op de coronaproof georganiseerde conferentie waren 83 sprekers uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs verdeeld over 20 podia in de vorm van workshops, masterclasses en de centrale liveshow waar ook de winnaars van de Circular Awards bekend zijn gemaakt. Het circulaire business model van de NS en het publieksprogramma van E-waste zijn in 2021 de trotse eigenaren van de wisseltrofee.

Voor de Oerlemans Packaging Group is het een eer om aan deze conferentie vanuit het bedrijfsleven een waardevolle bijdrage te hebben kunnen leveren. Samen met Jelmer Vierstra ( NGO Natuur & Milieu ) presenteerde Rob Verhagen de masterclass over de Jungle van Duurzame Plastic Initiatieven. Met deze informatieve sessie kreeg de kijker een overzicht wat er in Nederland vandaag de dag wordt ontwikkeld, bijvoorbeeld door het Plastic Pact. Ook het Rethink programma als kapstok voor verduurzaming werd uitgebreid toegelicht.  De conclusie? De samenhang tussen alle initiatieven blijkt er wél te zijn! De hele masterclass is hier te bekijken: Jungle van Duurzame Plastic Initiatieven

Joan Hanegraaf nam in de liveshow met als thema ‘Het bedrijfsleven kantelt deel aan het tafelgesprek met directeur Maria van der Heijden van MVO Nederland en directeur Shirley Schijvens van Schijvens Corporate Fashion. Aan deze tafel was er ruimte voor de visie van het bedrijfsleven op circulair ondernemen. Hanegraaf wil benadrukken dat het proces niet alleen van toepassing is op een paar bedrijfstakken. “Verduursamen schrijven wij met een s, we moeten het echt samen doen. Circulaire economie is één van de manieren om te verduurzamen. Denk ook aan consuminderen, inzet van nieuwe grondstoffen of hergebruik.

De milieuwinst moet uiteindelijk groter zijn dan de milieubelasting. In de verpakkingswereld verduurzamen we steeds beter en ook steeds meer door productie van (deels) gerecyclede kunststof verpakking. Maar een gebruikt sambalzakje moet je niet willen recyclen; voordat dit weer hergebruikt kan worden heb je ontzettend veel kostbaar water en energie verspild.” De hele liveshow over circulair ondernemen kan hier bekeken worden: Conferentie Circulaire Economie 2021 (De middageditie van de liveshow met het thema Het bedrijfsleven kantelt is te bekijken vanaf minuut 36:12).

Demissionair premier Mark Rutte sloot samen met Van Veldhoven de conferentie af door in discussie te gaan met de toekomst. Drie jongeren stelden de minister-president prangende vragen over de urgentie van een circulair Nederland. De belangrijkste aanbevelingen uit deze conferentie werden aan het einde vastgesteld: 1. Belasting op grondstof in plaats van arbeid 2. Circulariteit moet hoger op de politieke agenda 3. De circulaire economie is de fase van het boek voorbij; tijd voor toepassingen in de praktijk!