Regelmatige updates over uw vakgebied?

Duurzame productie. Al onze productiemachines draaien op groene energie, waarvoor we € 80.000,- extra betalen op jaarbasis. Duurzamer kunnen we niet worden. Echter betalen wij € 500.000,- per jaar extra aan ODE* energiebelasting omdat andere bedrijven nog moeten vergroenen. Hoezo de vervuiler betaalt? We worden dus gestraft omdat andere bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen. De rekening en de verantwoordelijkheid moet neergelegd worden waar die thuis hoort. Onze overheid durft grote vervuilers niet aan te pakken, zodat het MKB moet bloeden door oneerlijke heffingen. Het MKB betaalt 75x meer energiebelasting dan deze grote partijen, en krijgen geen subsidie retour. De vervuiler wordt zo door ons betaald!

Het wordt tijd dat onze overheid weer terug komt op het goede pad door álle vervuilers te laten betalen. Directeur Joan Hanegraaf van de Oerlemans Packaging Group stelt samen met directeur Donald Pols van Milieudefensie deze onbalans in het klimaatbeleid aan de kaak tijdens de BNR radio-uitzending The Green Quest van presentator Harm Edens. Vandaag wordt namens Milieudefensie en 10 koepelorganisaties van het MKB bedrijfsleven (waaronder het NRK) een voorstel aangeboden bij het kabinet om de CO2 belasting voor alle bedrijven te laten gelden én de daaruit vloeiende milieusubsidie eerlijk te verdelen. De hele uitzending is via onderstaande link te beluisteren, met vanaf minuut 3:00 de introductie van Pols en minuut 5:55 de toelichting van Hanegraaf.

BNR Nieuwsradio The Green Quest – Eerlijke milieubelasting voor álle bedrijven

*Wat is er veranderd aan de energiebelasting?
In 2021 en 2022 stijgt de Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie (ODE). U betaalt dan een hogere ODE-heffing op elektriciteit en aardgas aan uw energieleverancier. U betaalt ODE per verbruikte kWh elektriciteit of m3 gas. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat bedrijven vanaf 2020 meer gaan bijdragen aan de ODE dan huishoudens.

U betaalt in 2021 afhankelijk van hoeveel elektriciteit en aardgas u verbruikt:
• tussen de € 0,002 en € 0,076 meer per m3 aardgas dan in 2020
• tussen de € 0,008 en € 0,020 meer per m3 aardgas in de glastuinbouw dan in 2020
• tussen de € 0,020 en € 0,036 meer per kWh elektriciteit dan in 2020
• als u meer dan 10.000.000 kWh elektriciteit gebruikt, betaalt u hetzelfde als in 2020

Meer weten over deze ongelijke verzwaring op de ODE energiebelasting?

Kijk op: KVK Ondernemersplein ODE tarieven ondernemers 2021