Regelmatige updates over uw vakgebied?

BLOG JOAN HANEGRAAF

Het Rijk presenteerde deze herfst met trots het inkoopprogramma voor de komende dertig jaar. Centraal staan de voorwaarden: duurzaam, sociaal en innovatief. Een paar weken voor de verschijning van dit rapport mocht Oerlemans een flink aantal tasjes leveren voor de Tweede Kamer. Plastic tasjes. Blijkbaar had de inkoper bij de Tweede Kamer voortschrijdend inzicht. De Oerlemans Packaging Group werkt én duurzaam én sociaal én innovatief met onder meer dit blauwe tasje als resultaat.

De plastic goodiebag van de democratie laat zien waar de Tweede kamer voor staat: Duurzaam, circulair en als voorbeeld naar de burger. Maar de retoriek van nu is toch vooral om dergelijk plastic in de ban te doen? De huidige coalitie presenteert zich met de meest groene agenda in decennia. Gedreven door het klimaatakkoord van afgelopen jaar wil dit kabinet verregaande maatregelen treffen op het gebied van milieu en duurzaamheid. Minister voor Milieu Stientje van Veldhoven stelde in de schaduw van het klimaatakkoord een ambitieus inkoopprogramma voor de overheid samen. Onder de titel ‘Inkopen met Impact’ wil het Rijk een voorbeeldfunctie bekleden bij de inkoop van uiteenlopende zaken; van de aanbesteding voor grondprojecten van onze vaderlandse kustlijn tot de aankoop van …plastic tasjes. Dit alles onder de kritische toets van vijf voorwaarden:

  1. draagt bij aan het klimaatneutraal worden van het rijk.
  2. reduceert grondstoffengebruik met 50% in tien jaar en volledige circulariteit in dertig jaar
  3. stimulering arbeidsparticipatie met 5.000 banen
  4. verduurzaming van internationale productieketens door misstanden tegen te gaan
  5. innovaties stimuleren door op te treden als launching customer.

 

Je zult het niet geloven, maar de door onze extrusiemachines geproduceerde tas voldoet aan alle voorwaarden! Het materiaal is samengesteld uit gerecycleerd polyethyleen. Verder is de tas meermalig bruikbaar en is na gebruik toepasbaar als basis voor de productie van nieuwe plastic producten. (voorwaarde 2). Door onderzoek kijken we hoe dit plastic de juiste eigenschappen bevat zoals méér draagkracht met minder materiaal. Met deze aanpak is de goodiebag van de democratie een innovatie (voorwaarde 5). De Hollandse bedrijfsvoering bereikt zowel qua moraal als kwaliteit een topnorm wereldwijd. Door zoveel mogelijk Nederlandse in te kopen, voorkom je als overheid automatisch misstanden. Je hebt namelijk minder regie hierop als je internationaal inkoopt. (voorwaarde 4) Met de bewuste inkoop bij een Nederlandse producent als Oerlemans versnellen we de doelstelling om participatiebanen te creëren (voorwaarde 3) En gek genoeg draagt deze tas ook bij aan de klimaat neutrale status van de overheid. De productie footprint is substantieel lager dan de alternatieven, die uit andere grondstoffen bestaan (voorwaarde 1). Neem het papieren broertje van de tas. Ondanks zijn duurzame imago heeft deze tas volgens het Deense bureau voor milieubescherming een milieubelasting, die 43 keer hoger is als zijn blauwe zusje in de Tweede Kamer!

Maar we moeten toch juist voor plastic tasjes betalen van de overheid? Dit klopt. Alleen ligt de kern van het beprijzen niet bij het materiaal van de tas, maar wat we met die tas doen. Deze bijdrage moet ons gedrag stimuleren om niet met dertien exemplaren thuis te komen na een middagje shoppen in de stad. Of die dertien exemplaren nu van papier, katoen of jute zijn of van plastic, het is in alle gevallen zonde om zoveel draagwaar te moeten gebruiken voor een paar kleren en wat cadeaus. De focus is de afgelopen jaren op de plastic wegwerptas gelegd. Niet het plastic, maar het weggooien is echter verwerpelijk! Al in 2015 heeft onderzoeksinstituut CE Delft geconcludeerd, dat het voor het milieu veel beter is om álle tassen te gaan beprijzen. Het zou goed zijn als de overheid haar beleid optimaal uitvoert en alsnog alle tassen zou beprijzen.

Welke tas is nu de beste keuze? De tas die je al hebt. Mocht je geen tas bijhebben dan blijkt de plastic tas de laagste milieubelasting te hebben én het best te worden hergebruikt. We snappen dat de Tweede Kamer blij is met hun keuze; Het zijn echt toffe tasjes! Plastic toffe tasjes, voor alle duidelijkheid.

Joan Hanegraaf, algemeen directeur Oerlemans Packaging Group

Bronnen:

Rapport Inkopen met Impact [Rijksoverheid 2019] | Verkenning Alle tassen beprijzen [CE Delft 2016] | materiaalstudie DoorTAStend [TNO 2015] | Life Cycle Assessment of grocery carrier bags [The Danish Environmental Protection Agency 2018]