Regelmatige updates over uw vakgebied?

 

BLOG JOAN HANEGRAAF

Plastic is onmisbaar bij het behalen van de klimaatdoelstellingen

Als ik de media volg zou ik me misschien zorgen moeten gaan maken over onze plastic verpakkingsindustrie. Niets is echter minder waar. Het materiaal blijft onmisbaar voor de vermindering van onze belasting op het milieu!

De Europese Unie bij monde van Frans Timmermans wilde snel scoren en veel kiezers voor zich winnen met de single use plastic directive; een Europese wet om het produceren van wegwerpplastic te verbieden. Een eenzijdig en tendentieus plan. Wel ben ik het met Timmermans eens dat het gaat om `bewustzijn’. Er moet meer actie komen om de wereld echt schoner te maken.

Juist het gedrág van consumenten, bedrijven en overheden spelen ons parten. We gooien van alles in het milieu, waaronder plastic materiaal. In mijn eerste TED Talk presentatie verwijt ik de overheid van ‘Titanic-politiek’ Alles wat in zee naar de bodem zinkt of alles wat voor het oog niet meer zichtbaar is, is prima, volgens deze visie. Zolang je het maar niet ziet drijven! Zien ze het niet, dan bestaat het blijkbaar niet. Van al het afval blijft slechts vijf procent drijven omdat het nu eenmaal een lager soortelijk gewicht heeft dan water. Wij verzetten ons tegen het politiek populistische idee dat met het verbieden van een wattenstaafje alle wereldproblemen worden opgelost. De juiste aanpak is veel breder, omdat het probleem niet is opgelost met de verdwijning van plastic voor eenmalig gebruik.

Consumptie
Gelukkig is de discussie zich aan het keren en komen politici tot de conclusie dat andere producten ook niet goed zijn voor het milieu. Ik voorspel dat het niet lang duurt voordat er een Europese single use packaging directive (richtlijn op álle wegwerpverpakking) zal volgen, gevolgd door een single use consumption directive (richtlijn op álle wegwerp consumptie artikelen). Een mooi voorbeeld dat bedrijven zich realiseren dat ze zich niet alleen op plastic moeten richten is het Engelse Morrisons. Deze supermarktketen heeft onlangs de prijs van plástic draagtassen in de winkel van 10 pence verhoogd naar 15 pence, maar de papiéren tassen van 0 naar 20 pence omdat deze slechter zijn voor het milieu!

Ten opzichte van andersoortige materialen is plastic zo slecht nog niet. Sterker nog; ik heb 10 argumenten waarom ik overtuigd ben dat plastic verpakking dé duurzame en veilige keuze is voor de toekomst!

  1. Op dit moment richt de aandacht zich alleen op de afvalfase en je hoorde de laatste jaren niets over de voordelen in de gebruikersfase.
  2. Verpakkingen worden gebruikt omdat ze functioneel zijn. Ze houden producten vers en behoeden producten voor bederf en verlies.
  3. Jaarlijks vallen er in Europa 2.000 doden door verkeerde beladingen. Pallets zullen nog veiliger vervoerd moeten worden. Dat kan juist met veilige plastic verpakking.
  4. Plastic is voedselveilig. Onlangs is er een studie uitgekomen van de Europese Consumentenbond dat van de 87 karton- en papierproducten die zij onderzocht hebben er niet één voedselveilig is!
  5. We hebben de trend ontwikkeling naar strengere kwaliteitseisen doorgemaakt met BRC packaging. De lat gaat daardoor alleen maar omhoog m.b.t. voedselveiligheid. Plastic als verpakking leent zich bij uitstek als materiaalsoort om te kunnen voldoen aan de hygiëne- en veiligheidseisen van de BRC standaard.
  6. Plastic verpakkingen hebben de laagste CO2 voetafdruk op ons milieu; zowel op het materiaalgebruik, tijdens de productie en bij het vervoer.
  7. Wist je dat geen enkele alternatieve verpakking voedingsmiddelen houdbaar kan houden zonder plastic? Papier is meestal niet voedselveilig en kan levensmiddelen niet houdbaar houden zonder een binnenlaag van plastic. Denk aan drankenkartons en gelamineerd papier. Als je een glazen pot wil afsluiten kan dat alleen met een kunststof ring in de deksel. Een metalen blik is aan de binnenkant gecoat met plastic omdat het anders ook niet voedselveilig is. Dat blik zou meteen gaan roesten. Met andere woorden: alle alternatieven van plastic hebben plastic nodig om functioneel te kunnen zijn.
  8. Verduurzamen is meer dan alleen kijken naar de afvalfase. Plastic wint op alle fronten als het gaat om de energie die nodig is om het te produceren. Onze producten zijn super dun en er is bijna geen energie nodig om een verpakking te maken. Bovendien hoeft onze industrie de transitie van gas naar elektra niet meer te maken. In ons geval zitten we zelfs volledige op groene stroom.
  9. Als we de klimaatopwarming willen stoppen dan is voedselverspilling tegen gaan een van de grootste winsten die er te behalen zijn. Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan? Meer en beter verpakken.
  10. De wereld heeft nu al bijna twee werelden nodig om alles te produceren voor een jaar om alle mensen te laten consumeren. We kunnen niet meer tolereren dat er maar iets is wat onderweg naar de consument bederft of verloren gaat.

 

Uiteraard is het wél van belang dat dit geweldige materiaal na gebruik terugkeert bij de productie voor hergebruik. Eigenlijk moet iedereen inzien dat plastic veel te waardevol is om zomaar in het milieu te gooien! Het is een essentiële bouwsteen in een duurzaam wordende wereld. Samen met andere bouwstenen kunnen we meters maken voor een groene toekomst. Verduurzamen doen we samen!

Meer weten over de duurzame waarde van plastic? Bekijk via YouTube de TED Talk die ik gehouden heb tijdens de TED Salon in Veghel.

https://www.youtube.com/watch?v=sQFf27rQD6s