Afgelopen zondag, 28 maart gaf presentator Teun van de Keuken bij het televisieprogramma “De Vuilnisman” een kijkje in de wereld van de plasticrecycling. Zijn conclusie was dat er nog heel wat moet gebeuren om de ambitieuze recyclings-doelen te halen. Terechte kritiek. Er viel echter een ding op in de uitzending: De oplossingen werden niet uitgezonden! Nu snappen wij de rol van de vuilnisman; die heeft door zijn drukke dagelijkse route geen tijd om alles wat aangeboden wordt goed te bekijken. Daarom helpen wij deze Vuilnisman met het vertellen van het hele verhaal.
We zijn er trots op dat de bedrijven van de Oerlemans Packaging Group voorop lopen in duurzaamheid en de transitie naar een circulaire economie. De filmploeg van de NPO was dan ook van harte welkom bij Oerlemans Plastics in Genderen en Giessen. Meer dan vijf uur lang zijn er verschillende opnames gemaakt.
We hebben gesproken over kwaliteit, voedselveiligheid, voedselverspilling, de rol van verpakkingen, het Rethink verduurzamingsprogramma (met Re-duce, Re-use, Re-cycle, Re-design en Re-new). Over de rol van het Nederlandse Plastic Pact en hoe brancheverduurzamingsplannen het verschil maken. En verder over hoe die hoge doelstellingen extern worden gevalideerd en geverifieerd met audits en certificaten zoals o.a. BRC, ISO14001 en ISO26000.
We hebben laten zien dat we op talloze non-food verpakkingen (potgrond en meststoffen, webshopbags, draagtassen, pallethoezen, etc. etc.) veel recyclaat inzetten met hoge kwaliteit. De hoeveelheid recyclaat zit bij de verschillende applicaties tussen de 30 en 100%. Een resultaat om trots op te zijn! Ook hebben we uitgelegd waarom levensmiddelen verpakkingen geen recyclaat mogen bevatten.
Veel succesverhalen zijn gebaseerd op ketensamenwerking. Hierbij werken recyclers, verpakkingsproducenten én klanten samen om een oplossing te vinden om recycleerbaarheid te vergroten, recyclaat waar mogelijk toe te passen en ervoor te zorgen dat dit in de praktijk ook kan gebeuren. Een goed voorbeeld hiervan is de circulaire krimphoes, met wel 60% recyclaat– de functionaliteit is optimaal, en wordt op dit moment in o.a. de bouwsector gebruikt voor pallets steengoed.
De verschillende innovaties die het verschil gaan brengen zijn volop in beweging. Denk hierbij aan recycleerbare barrière verpakkingen, toepassing van chemisch recyclaat in food-grade verpakkingen en nieuwe bio-based grondstoffen. Maar ook: verpakkingen die nog beter de houdbaarheid van levensmiddelen beschermen en daarmee voedselverspilling voorkomen. En natuurlijk het vervangen van etiketten door sleeves (met recyclaat) waardoor in de recyclage geen lastige papier- en lijmresten achterblijven op de verpakking. Onze visie: De hoeveelheid oplossingen om verpakkingen te verduurzamen zijn legio.
Dát positieve toekomstbeeld hebben we wel laten horen, maar paste mogelijk niet goed in het kritische verhaal wat de “de Vuilnisman” wilde laten zien.
Als Oerlemans Packaging Group en als kunststof branche vinden we het belangrijk dat we zichtbaar zijn in het debat en dat we laten blijken wat er wél allemaal mogelijk is.
Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van uw verpakking? We praten u graag bij.
Rob Verhagen
Sustainability Director, Oerlemans Packaging Group